Bryg øl med et bryganlæg

10 March 2020
Lotte Hindsberg

editorial

Ligesom med kaffe, chokolade og tobak er der kommet en øget interesse for kvalitetsøl og med den, er der opstået en relativ ny hobby og det er at brygge sin egen øl og der findes efterhånden et flot og godt udvalg af butikker, der sælger udstyr og ingredienser til ølbrygning. En af dem findes her https://www.albryg.dk/brygudstyr/bryganlaeg. Der skal ikke bruges ret mange ingredienser for at kunne brygge en øl og når man har styr på det basale, er det muligt at begynde at eksperimentere med nye og anderledes ingredienser og krydderier. Det er en god ide at have styr på det tekniske og hvordan de forskellige ingredienser påvirker øllet og dens smag. For at få mest ud af øllet, bør den drikkes af glas der er smallest øverst.

Øllets historie 

Der er ikke for så lang tid siden ved en arkæologisk udgravning fundet rester af øl i en 5000 år gammel krukke i Danmark. Det er det ældste fund i Europa. Før var det ældste fund fundet hos Gravballe pigen som havde en krukke med. Gennem tiden har det været kvindernes opgave at brygge øl og det var i oldtiden omgivet med stor mystik og ritualer. Det blev ofte sammenlignet med det magiske man mente, at kvinders evne til at give liv var. 

Senere opstod ølhuse hvor der som navnet nævner blev serveret øl af kvinder der også solgte andre former for mere fysiske ydelser. I Danmark var der ølkoner, der gik rundt og solgte øl. Først i middelalderen overgik opgaven med at brygge øl til mændene og de dannede bryggerilaug. Det var dog kun i byerne at opgaven forsvandt fra kvindernes daglige opgave. På landet forsatte kvinderne forsat med at brygge øl. Det var ikke nogen lille opgave at brygge øl, for det var helt almindeligt, at der blev drukket op til 5 liter pr. person dagligt.