Det skal du vide om slibning af egne gulve

10 November 2020
Maya Hindsberg

editorial

Det er langt fra alle gulve, der behøver at blive slebet. Ofte er det en bedømmelsessag, hvor du skal se på, hvor slidt gulvet er og om der f.eks. er mærker og ridser i lakken (hvis det er et lakeret gulv), men generelt vil de fleste slidte gulve have godt af en gulvafslibning. Det vil nemlig være mere skånsomt end at høvle gulvet og vil kunne mindske eller fjerne ridser eller mørke mærker, der måske er opstået, hvis der er løbet vand ned under lakken, eller hvis der er spor efter stoleben.

Men generelt vil det at få slebet gulvet, give dit gulv nyt liv.

Hvad skal du forberede dig på, inden du sliber gulvet?

Udover at skaffe det rette udstyr i et boligmarked og indstille det rigtigt, så vil du gerne være sikker på, at alle søm og skruer ikke stikker op over gulvets overflade, da dette vil ødelægge slibemaskinen.

Hvis du derudover har ødelagte brædder eller manglende knaster, så vil du gerne reparere disse med det, der kaldes træspartelmasse.

I forhold til det udstyr du skal bruge, skal du have fat i en stor gulvslibemaskine og en kantslibemaskine. Her skal du være opmærksom på, at ingen af dem er beskadiget og derudover vil du gerne indstille maskinerne og skifte sandpapir til den rette type, afhængig af dit gulv. Der er massere af videoer på nettet, som kan hjælpe dig med, hvordan du indstiller og tjekker maskinerne.

Sådan sliber du gulvet, så det bliver pænt

Når du har indstillet og tjekket udstyret igennem, skal du derefter finde den rigtige teknik. Det anbefales generelt at slibe med den store maskine først, men vær opmærksom på, at du ikke kommer for tæt på kanterne, da du skal tage dem med kantsliberen. Derudover skal du helst slibe langs med træet, da det vil give det bedste og pæneste resultat.