Hvad er en ultralydsundersøgelse?

18 November 2022
Anders Hansen

editorial

Ultralyd er en form for billedteknik, som anvendes til at fremstille billeder af indre organer og væv. Ultralyd benyttes oftest i forbindelse med scanninger af fostre eller gravide kvinder, men kan også bruges til andre formål. I denne artikel gennemgår vi, hvad ultralyd er, hvilke typer ultralydsundersøgelser der findes, og hvem der kan få lavet en ultralydsundersøgelse.

 

Hvordan udføres en ultralydsscanning?

En ultralydsscanning udføres normalt af en uddannet sonograf, som påfører gel på din hud og derefter bevæger en håndholdt transducer hen over det område, der skal afbildes. Transduceren udsender højfrekvente lydbølger, som preller af på strukturer i din krop og opfanges af transduceren. De tilbagevendende lydbølger omdannes derefter til elektriske impulser og vises som billeder på en skærm.

 

Hvad kan en ultralydsscanning påvise?

Ultralyd kan bruges til at afbilde en række forskellige strukturer i kroppen, herunder hjertet, blodkarrene, nyrerne, leveren og bugspytkirtlen. Ultralyd kan også bruges til at afbilde fostre under graviditeten.

ultralydundersøgelse

Hvem udfører en ultralydsscanning?

I de fleste tilfælde udføres en ultralydsscanning af en uddannet sonograf. Nogle læger kan dog også udføre en ultralydsscanning.

 

Hvor kan jeg få foretaget en ultralydsscanning?

Ultralydsscanninger udføres typisk på hospitaler eller klinikker. Nogle billeddiagnostiske centre kan dog også tilbyde ultralydsscanning.

 

Hvem får foretaget en ultralydsscanning?

Ultralydsscanninger foretages oftest hos gravide kvinder for at afbilde fosteret. Ultralydsscanninger kan dog også udføres på andre personer af forskellige årsager. Ultralyd kan f.eks. bruges til at afbilde hjertet eller blodkarrene hos personer med mistanke om hjertesygdom. Ultralyd kan også bruges til at afbilde organer hos personer, der skal opereres.

 

Hvordan føles en ultralydsundersøgelse?

Ultralydsscanninger er generelt smertefri. Du kan dog føle et vist ubehag, når transduceren trykkes mod din hud.

 

Hvad er risikoen ved ultralyd?

Der er ingen kendte risici forbundet med ultralyd. Ultralyd anses for at være en sikker billeddannelsesmetode.

Om muligt kan du få lavet din næste ultralydsundersøgelse hos https://www.noerrevold.dk/