Hvad er epoxy resin?

15 December 2020
Sara Mortensen

editorial

Har du også hørt om epoxy resin et par gange, men er du i tvivl om, hvad det egentlig er og hvad det kan bruges til? Læs med her og bliv klogere på, hvad du kan bruge epoxy resin til, og hvorfor det er noget mange bruger. 

Epoxy resin er først og fremmest en slags superlim. Resin betyder harpiks på engelsk, og kan også godt minde en smule om harpiks. Epoxy resin er dog et mere plastlignende to komponent produkt, som ikke kommer fra naturens side. 

Epoxy resin kommer ikke fra træer ligesom harpiks gør, men er i stedet kunstigt fremstillet. Det er en klæbrig substans, som bliver tyk og derefter hård, når det bruges på materialer. 

Fordelen ved epoxy resin er, at det er en form for superlim, som kan bruges på stort set alle materialer. Det kan være alt lige fra træ til metal. Epoxy resin giver produktet en smuk finish, så det ser splinternyt ud.

Hvad bruger man epoxy resin til?

Du kan, som sagt, bruge det til uendeligt mange ting. Mange bruger det til deres skibe og både, når der opstår et hul eller en revne, som skal lappes. Her er epoxy resin yderst effektivt og kan få selv den værste skræmme til at forsvinde. Det bliver også brugt i stor stil til hobby projekter eller andre kreative projekter, eksempelvis smykker.

Derudover er det et nemt produkt at bruge, fordi det er meget ligetil og meget brugervenligt. Der er naturligvis nogle forholdsregler, som der er med stort set alle effektive produkter. 

Hvordan skal du arbejde med epoxy resin? 

Når du skal bruge epoxy resin på din båd eller andet, så skal du først sørge for at du anvender produktet et sted, hvor minimumstemperaturen er 15 grader. Hvis der er under 15 grader, så risikerer du at din epoxy resin begynder at lave bobler i overfladen. Det kan være svært, og næsten umuligt, at få fjernet igen bagefter. 

Du kan påfører epoxy resin både ved støbning, med pensel eller rulle – alt efter hvilken revne eller lignende, der skal repareres. Husk derudover at du ikke må røre blandingen med en mekanisk omrører. Rør gerne i mindst 3-5 minutter for at opnå den rette konsistens.