Hvad er et alkoholmisbrug?

13 January 2020
Astrid Pedersen

editorial

Et alkoholmisbrug er et forbrug af alkohol, som har taget overhånd i en sådan grad, at der har udviklet sig en afhængighed. Alkohol er blandt de mest vanedannende og afhængigheds skabende stoffer på markedet, og var simpelt hen aldrig blevet tilladt, var det blevet lanceret den dag i dag.

Men fordi alkohol har så dybe rødder i vores kultur her i den vestlige verden, er det nærmest umuligt at deltage i en social eller en festlig begivenhed uden at der bliver serveret alkohol – i rige mængder. Lige fra barnedåben over konfirmationen og i forbindelse med brylluppet – ja, sågar til begravelsen – bliver alkohol indtaget som et led i vores indbyrdes socialisering.

Det er således meget svært at navigere uden om de alkoholiske drikke i hverdagen og til fester. Faktisk bliver der set lidt skævt til én, hvis man takker nej til alkohol når man bliver budt. Til gengæld er der ingen, der løfter et øjenbryn, hvis man nyder et glas vin eller en øl – eller tre – til aftensmaden i hverdagen. Og så er bunden lagt for et livsvarigt misbrug, hvis dette daglige indtag af alkohol på et tidspunkt kammer over.

Hvem bliver alkoholmisbrugere?

Dette kan hurtigt ske, hvis man bliver udsat for livsændrende begivenheder, som slider på psyken – for eksempel en skilsmisse, som trækker i langdrag, et dødsfald eller sygdom i den nærmeste familie, eller en fyring fra jobbet. Mange mennesker bruger alkoholen som virkelighedsflugt – og så klapper fælden pludselig en dag. Er man først gået hen og blevet afhængig af alkohol for at kunne fungere i hverdagen, skal der professionel hjælp til for at komme ud af misbruget. Og det er her, du bør opsøge et misbrugscenter.

Behandlingscenter Søby Park er blandt de misbrugscentre i Danmark med den højeste succesrate, når det gælder behandling af alkoholmisbrug. Læs mere på behandlingscentersoebypark.dk