Hvornår skal mit gulv slibes?

10 November 2020
Maya Hindsberg

editorial

Er dit trægulv begyndt at se trist og slidt ud, og har du følelsen af, at det godt kunne trænge til nyt liv? Et flot og nyslebet trægulv kan nemlig virkelig bringe liv til en bolig, og der er heldigvis en god måde at gøre det på – nemlig gulvafslibning.

Det er både noget du kan gøre selv, hvis du har tid og mod til at gøre det, men der er heldigvis også mange eksperter, som kan hjælpe dig og som minimum gerne kommer med et gratis og uforpligtende tilbud.

Hvornår bør du få en gulvafslibning?

Det er selvfølgelig tit en bedømmelsessag, om du har brug for at få en gulvafslibning men her er et par ting, som ofte gør at du gerne vil få det slebet. Det kan f.eks. være når lakken på dit gulv, er blevet slidt, eller hvis der er kommet rigtig mange ridser i gulvet. Det kan ofte være, hvis du går med hæle indenfor, har en stor hund, som sætter sine spor, eller hvis dit gulv er lavet af et blødt materiale som f.eks. fyrretræ.

Ofte vil du også skulle have slebet det oftere, hvis du har små børn, da de taber ting, som vil skabe mærker og ridser i gulvet. Disse mærker er synlige, men også lette at slippe af med igen. 

Hvordan foregår en gulvafslibning?

Først og fremmest, så skal du vælge, om du vil gøre det selv, eller om du vil have en professionel til at gøre det. Begge dele har fordele og ulemper.

Men uanset, hvad du vælger, så vil man altid starte med at grovslibe gulvet for at fjerne rester fra tidligere efterbehandlinger og rette eventuelle ujævnheder, som der er i gulvet. 

Når det er gjort, vil man lave en finslibning, som giver en glat og pæn overflade. Tilslut bliver gulvet efterbehandlet med det materiale, du ønsker, om det er lud, sæbe eller lak.