Kom slitagen i gulvets træværk til livs med en gulvafslibning i Bagsværd

12 April 2019
Astrid Pedersen

editorial

Når et trægulv bliver slidt – og måske ikke er blevet passet og plejet efter forskrifterne i en længere periode – vil det tydeligt kunne ses i træværkets overflade. Dette gælder især for de trægulve, som er behandlet med det, der i fagsprog kaldes for ikke forseglende behandlinger.

Hvad er ikke forseglende behandlinger?

En ikke forseglende behandling af trægulv – som for eksempel en sæbebehandling eller en oliebehandling – vil lade gulvets særlige karakteristika skinne igennem, og lade dem komme til deres fulde ret, i modsætning til en forseglende behandling med eksempelvis lak eller maling.

Et sæbebehandlet gulv vil for eksempel ikke efterlade nogen tvivl om, at det er et ægte trægulv, man betræder. Men et velholdt sæbebehandlet trægulv vil være behageligt fri for revner, splinter og ridser, og den smukke, lyse overflade vil føles som en drøm at betræde.

Oliebehandling, som er en anden ikke forseglende behandlingsform, vil gøre træværkets naturlig tone mere dyb og mættet, samtidig med at årer og knaster fremhæves på smukkeste vis. Hvis du ønsker et helt specielt trægulv, kan du vælge en farvet olie, som i modsætning til maling vil tone træværket uden at dække det over.

Hvordan ved jeg, om mit sæbebehandlede trægulv er slidt?

Manglende vedligeholdelse og mærker efter daglig slid vil fremstå med større tydelighed i et sæbebehandlet gulv, end i gulve, som har modtaget andre typer behandling. Dette skyldes, at kontrasten mellem grimme og skæmmende pletter og skjolder, grå, matte slidspor og gullige plamager fra solfalming vil træde frem i skærende kontrast til den hvidlige og skinnende overflade. Og når først disse mærker af slitage er opstået, kan gulvet kun blive kønt igen med en gulvafslibning og en ny sæbebehandling.

Du bør rådføre dig med en professionel gulvmand, før du lader dit gulv afslibe. Hos https://gkservice.dk/gulvafslibning-bagsvaerd/ kan du få et uforpligtende tilbud på en billig gulvafslibning samt tilhørende efterbehandling af dit trægulv.