Vi har brug for alle dyr

15 March 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

De fleste mennesker kan nok blive enige om, at der er nogle dyr, som der bare er mere søde at se på end andre, og de fleste kan også pege på en sød hundehvalp med sit lille hundetegn som en ting, der er virkelig dejlig at have.

Det er noget, som der indgroet i os mennesker, at sådan nogle sårbare størrelse er nuttede, så vi automatisk tager os af dem.

Men hvis man finder små edderkopper eller skorpioner, så har vi vores urinstinkter lært os, at selvom de er små, så kan de være farlige, og det er der jo noget om.

Man kan jo sige, at en hund langt fra ligner os, men en edderkop er decideret deform med alle sine øjne og mange ben, så dem holder vi os fra, for selvom de alle sammen ikke er farlige for os, så må vi hellere være på den sikre side.

Dyr

Alle dyr skal være her

Men forestil dig så lige, hvis her ikke var edderkopper.

Umiddelbart lyder det som en dejlig tilværelse, men til at starte med, ville vi have en gigantisk invasion af fluer, spyfluer, møl og andre flyvende insekter, da edderkopperne fanger dem i deres spind og spiser dem.

Det er en naturlig orden i verdens fødekæde, og de dyrearter har brug for hinanden, selvom det på overfladen kan ligne en kamp om at være mest invasiv, men faktisk så holder arterne bestandene ned, for den naturlige udvikling vil sørge for, at der er venner og venner nok til alle.

Det er kun os mennesker, der har forstået forskanse os på en måde, så langt størstedelen af os ikke har naturlige fjender længere.

Og med den magt kommer også et ansvar for, at vi passer på dyrene derude, for det er ikke noget, som vi skal gå hen at lege gud over.