Må man udføre gulvafslibning på et fredet gulv i København?

16 February 2021
Anders Lundtang Hansen

editorial

Selvfølgelig er der mange andre bygninger og således også gulve, som der er fredet, end bare lige i København, men for overblikkets skyld så holder vi os til hovedstaden i denne artikel.

Vi skal nok lige starte med, hvad der menes med en fredet bygning og dermed gulv:

Kort fortalt drejer det sig om, at man beslutter, at en bygning er så speciel grundet sin alder, arkitektur eller andet og måske en kombination af disse, at man bestemmer, at der ikke må ændres markant på bygningen uden specialtilladelse.

Derfor kan der sådan set stadig godt bo almindelige mennesker i bygningen, men der er meget strenge krav til, hvad man må og ikke må med bygningen udover det sædvanlige, end hvis der var tale om en bygning, der ikke var fredet.

Men bygningen skal jo så heller ikke have lov til at forfalde, så man er jo også nødt til at vedligeholde den.

Kan man så bruge en gulvafslibning her?

Så man har måske det her hus i København, der stadig har sine originale trægulve, som man gerne vil bevare bedst muligt for eftertiden, men gulvet skal jo heller ikke bare have lov til at passe sig selv, for så kan det rådne, der kan gå insekter i det med videre.

Derfor kan man som beboer måske overveje en gulvafslibning i København til dette gulv, men det vil jo medføre, at man fjerne den yderste overflade, som formentlig er original, hvis man aldrig har slebet gulvet ned før.

I dette tilfælde skal man måske lige undersøge, om det er noget, man har tilladelse til at gøre selv og/eller, om man skal hyre professionelle folk til at gøre det for en.

Man skal i hvert fald ikke bare gøre det, uden man har undersøgt om tilladelse til det, fordi man ikke kan vente med at få et kønt gulv igen.